Descrierea proiectului
Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională
• Proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013
• Axa prioritară 5 – "Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului"
• Domeniul Major de Intervenţie 5.3. – "Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică"
• Operaţiune "Dezvoltarea şi consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice şi a atractivităţilor de marketing specifice"
Obiectivul general al Proiectului
Creşterea gradului de vizibilitate a 6 (şase) obiective culturale cu înalt potenţial turistic în Sectorul 1 Bucureşti şi îmbunătăţirea ofertei turistice prin crearea unui nou traseu turistic care să le conţină pe acestea.
Obiectivele culturale vor fi promovate atât la nivel local, cât şi naţional.
Obiectivele culturale promovate
Prin proiectul “Oameni şi locuri” urmează a fi promovate şase obiective culturale din Sectorul 1 care sunt declarate monumente istorice şi fac parte din patrimoniul cultural naţional:
1. Casa Cleopatrei Trubeţkoi
2. Casa Dissescu
3. Muzeul Naţional „George Enescu”
4. Muzeul Theodor Aman
5. Muzeul de Artă Veche Apuseană “Ing. Dumitru Furnică-Minovici”
6. Biserica Buna Vestire “AMZEI”
Activităţile Proiectului
• Realizarea unui web site dedicat proiectului
• Realizarea și distribuirea de materiale de promovare (pliante, fluturași, broșuri, albume, hărți, cărți poștale, afișe, dvd-uri etc.)
• Inserții publicitare în presă
• Difuzarea de spoturi media
• Publicitate outdoor
Grupul ţintă al Proiectului
• Comunitatea locală a Sectorului 1 şi întreaga comunitate a Capitalei prin punerea în valoare a obiectivelor de patrimoniu cultural şi prin introducerea de trasee turistice noi, mai puţin valorificate anterior;
• Posibilii vizitatori şi turişti români şi străini aflaţi în vacanţă sau în trecere care, prin consultarea materialelor de promovare ale celor 3 obiective, pot alege să îşi petreacă parţial sau în totalitate vacanţe, concedii, week-end-uri;
• Turiştii care doresc să participe la festivaluri sau evenimente locale;
• Turiştii înteresaţi de Bucureşti care, în demersul lor, aleg acest scurt şi eficient traseu al celor 6 obiective;
• Participanţii la convenţiile, seminariile, reuniunile organizate în centrele destinate expoziţiilor care pot combina turismul de afaceri cu turismul cultural, de agrement etc.
• Agenţii şi operatorii de turism, care vor fi abordaţi în cadrul participărilor la evenimente cu profil turistic, în vederea includerii ofertei Bucureştiul te vrea în teneşi în pachetele turistice promovate şi oferite de aceştia;
• Companii locale cu profil în domeniul serviciilor conexe turismului.
Bugetul Proiectului
• Valoarea totală a proiectului este de 983.197,35 lei
• Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 769.462,09 lei
• Valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR este de 654.042,78 lei
• Valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 100.030,07 lei
• Co-finanțarea eligibilă a beneficiarului este de 15.389,24 lei
Perioada de implementare a proiectului este de 6 luni, perioadă cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi data finalizării ultimei activităţi a proiectului.
Sustenabilitatea proiectului
Echipa de sustenabilitate a proiectului „Oameni și Locuri” vă oferă informații actualizate despre activitățile culturale ale uneia dintre cele șase obiective promovate în cadrul proiectului sus-menționat.
Conferința de închidere
Marți 12 Martie a avut loc la sediul Primăriei Sectorului 1, conferința de închidere a perioadei de sustenabilitate pentru proiectul ”Oameni și locuri”.
Invitații prezenți - reprezentanți ai instituțiilor care își desfășoară activitatea în clădirile promovate în proiect, precum și preoții-parohi ai Bisericii Amzei și Bisericii Sf.Vasile Victoria, au punctat valoarea istorică și artistică a acestora, au apreciat calitatea, conținutul materialelor de promovare distribuite și proiectul ”Oameni și locuri” în totalitate.
Managerii de proiect au prezentat informații despre activitățile desfășurate, îndeplinirea obiectivelor și despre portalul proiectului, care, până în prezent, a înregistrat 81.470 vizitatori.
Principiul sustenabilității se referă la faptul că proiectele trebuie să demonstreze capacitatea lor de a se susține în timp și după acordarea finanțării europene; administrația Sectorului 1 a asigurat resursele financiare și instituționale necesare promovării obiectivelor , în perioada celor 5 ani de sustenabilitate.
Reporteri ai Radio România, București TV, Agerpres și DCNEWS au fost prezenți la conferință și au preluat informațiile despre proiect în articole publicate pe
https://www.dcnews.ro/sectorul-1-proiect-oameni-si-locuri-inchiderea-perioadei-de-sustenabilitate_641969.html și
https://www.agerpres.ro/stiri/2019/03/12/comunicat-de-presa-primaria-sectorului -1-273186
13.03.2019
Galeria de poze:
ENESCU pe înțelesul tuturor
Vineri, 25 mai 2018, de la ora 19:00, melomanii sunt invitați la Ateneul din Iași pentru “ENESCU pe înțelesul tuturor”. Interpreții vor fi Ștefan Ignat (bariton), Lăcrimioara Cristescu (soprană), Corina Murgu (vioară), Ioana Maria Lupașcu (pian).
Din program:
- Șapte cântece pe versuri de Clément Marot op.15 (1907-1908): Estrenne à Anne (Dar de Anul Nou), Languir me fais (Tu m-ai uitat), Aux demoyselles paresseuses d’écrire (Domnișoarele leneșe la scris), Estrenne de la Rose (Darul trandafirului), Présent de couleur blanche (Dar alb), Changeons propos c’est trop chanté d’amour (Să schimbăm vorba…), Du confict en douleur (Îndureratul);
- Sonata a III-a pentru pian și vioară - “ în caracter popular românesc ” op.25 (1926). Moderato malinconico Andante sostenuto e misterioso Allegro con brio, ma non troppo mosso;
- Fragmente din opera “Oedip”.
Proiectul Enescu pe înțelesul tuturor se adresează tuturor acelora care vor să înțeleagă muzica lui George Enescu atât prin prezentarea în limba română a unor fragmente din opera Oedipe – așa cum am făcut-o în proiectul anterior: Oedipe pe înțelesul tuturor, cât și prin apropierea de alte creații ale Maestrului. Pentru acest program am selectat din muzica sa vocal-instrumentală celebrele Cântece pe versuri de Clément Marot, iar din muzica de cameră – o altă capodoperă enesciană: Sonata a III-a pentru pian și vioară, “în caracter popular românesc”. (Ștefan Ignat).
Ștefan Ignat este absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti, promoția 1995. În perioada 1995-1998 a studiat la Universitatea Mozarteum din Salzburg, beneficiind de o bursă de studii din partea Guvernului austriac, fiind până în anul 1999 solist al Teatrului de Stat din Salzburg (Austria). Din anul 1999 este prim-solist al Operei Naţionale Bucureşti.
Soprana Lăcrimioara Cristescu este licențiată a Universității de Vest din Timișoara, unde a urmat și studiile de Master în Canto. Participă la cursuri de măiestrie cu nume celebre ale artei cântului: Corneliu Murgu, Marina Krilovici, Rene Corenne.
Corina Murgu este concert-maestru la Opera Națională Română din Timișoara. A studiat la Academia de muzică din același oraș și deține un masterat în vioară obținut sub îndrumarea prof. Jacques Saint-Yves în 1996.
Ioana Maria Lupașcu este absolventă a conservatorului “Ciprian Porumbescu” din București, a obținut diploma de Master în Italia, apoi a studiat cu Lazar Berman la Accademia Europea di Musica.
23.05.2018
Galeria de poze
1. Enescu pe înțelesul tuturor. Concert-conferință
2. Expoziție la Muzeul Național George Enescu
3. Logo-ul Muzeului Național George Enescu
4. Spectacol la Muzeul Național George Enescu
Datele de contact ale Muzeului Național George Enescu și rețelele sociale:
Site: https://www.georgeenescu.ro
E-mail: office@georgeenescu.ro
Facebook: https://www.facebook.com/muzeulnationalgeorgeenescu/
Instagram: https://www.instagram.com/muzeulgeorgeenescu/
COMUNICAT DE PRESA – perioada de Sustenabilitate
Proiectul “Oameni si locuri”- sustenabilitate in Sectorul 1 Bucuresti
În colaborare cu Guvernul României şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Primăria Sectorului 1 a derulat in perioada 30.03.2012- 30.04.2014, proiectul cu finantare europeana “Oameni si locuri” pentru revigorarea turismului cultural din Capitală.
După finalizarea perioadei de implementare şi încetarea finanţării solicitate, proiectul se autosusţine financiar din fonduri de la bugetul Primariei Sectorul 1. Activitatea de sustenabilitate a proiectului consta in promovarea produsului turistic, producerea in continuare a materialelor informative, pregatirea de persoane specializate in prezentarea obiectivelor din patrimonial cultural al Sectorul 1 Bucuresti, incheierea de parteneriate cu agentii de turism din Bucuresti si cu alti factori interesati in promovarea obiectivelor culturale ale Sectorului 1 Bucuresti.
Proiectul de promovare turistică își propune, in continuare, să crească gradul de vizibilitate a mai multor obiective culturale, cu înalt potenţial turistic în Sectorul 1 şi să îmbunătăţească oferta turistică.
Proiectul ”Oameni si locuri” promoveazăsase obiective culturale:
1. Casa Cleopatrei Trubeţkoi
2. Casa Dissescu
3. Muzeul Naţional „George Enescu”
4. Muzeul Theodor Aman
5. Muzeul de Artă Veche Apuseană “Ing. Dumitru Furnică-Minovici”
6. Biserica Buna Vestire “AMZEI”.
Proiectul a fost finanțat in perioada 30.03.2012- 30.04.2014, prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – „Dezvoltarea durabilăși promovarea turismului”, Domeniul Major de intervenție 5.3. – „Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare, în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică”, Operațiunea – ”Dezvoltarea și consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice și a atractivităților de marketing specifice”.
Data publicării: 30.05.2014
Sursa: Serviciul Imagine, Cultură, Presă şi Informatică al Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti
Organizarea unui program de training in domeniul managementului cultural, cu prezentarea Proiectului OAMENI SI LOCURI
In data de 16.04.2015, echipa de sustenabilitate a proiectului OAMENI SI LOCURI a organizat un program de training in domeniul managementului cultural.
La acest program de instruire, intitulat „Managementul proiectelor finantate cu fonduri europene in scopul promovarii unor obiective cultural-turistice”, au participat functionari din administratia publica, reprezentanti ai unor asociatii si fundatii, precum si reprezentanti ai unor lacase de cult. In realitate, Programul de instruire, rezultat al unor cercetări personale ale lectorului George Pataki, este un curs cu caracter general, adaptat pentru beneficiarii instrumentelor structurale, angajati ai institutiilor publice, organizaţiilor private economice, sociale, culturale etc. in fapt, pachetul de training s-a adresat tuturor persoanelor angajate in sectorul public şi privat in cadrul institutiilor publice, organizaţiilor private (ONG sau Agentii de Turism) care doresc să acceseze fonduri europene în vederea implementării unor Proiecte de promovare a unor obiective cultural-turistice.
Selecţia şi redactarea materialului au fost facute cu preocuparea ca lucrarea să fie utilă în activitatea practică de implementare a proiectelor finantate cu fonduri europene in scopul promovarii unor obiective cultural-turistice.
Participanţii au beneficiat de:
- înţelegerea importanţei instrumentelor structurale, structura institutionala si fluxul financiar in alocarea fondurilor structurale in Romania
- cunoştinţe privind pregătirea pentru accesarea fondurilor structurale; Axele Prioritare si Domeniile Majore de Interventie, precum si criteriile de eligibilitate specifice fiecarui proiect
- intelegerea rolului autoritatii de management si organismului intermediar in implementarea programelor de dezvoltare;
- informaţii şi cunoştinţe utile despre procedura de implementare a proiectelor finantate cu fonduri europene in scopul promovarii unor obiective cultural-turistice; cunoştinţe privind rambursarea cheltuielilor aferente implementarii proiectelor
- înţelegerea importanţei proiectelor cu aplicabilitate în administraţia publică locală
In principal, programul de training „Managementul proiectelor finantate cu fonduri europene in scopul promovarii unor obiective cultural-turistice” a contribuit atât la îmbogăţirea cunoştinţelor generale privind alocarea fondurilor structurale in Romania cât şi la formarea şi educarea cursantilor în scopul folosirii surselor financiare destinate implementării unor Proiecte de promovare a unor obiective cultural-turistice.
Modulul a fost structurat astfel încât să ofere participanţilor o combinaţie de teorie şi practică, astfel încât toate sesiunile au inclus exerciţii practice individuale, pentru grupuri mici şi pentru întregul grup de participanţi. In sectiunea “Studii de caz”, a fost prezentat Proiectul „Oameni si Locuri” – COD SMIS 26606”, atat in ceea ce priveste principiile generale de procedura privind incheierea contractului de finantare, cat si aspectele practice privind Rapoartele de progres si evaluarea proiectului in vederea rambursarii cheltuielilor.
La finalul intalnirii, participantii au vizionat filmul de prezentare a obiectivelor culturale promovate prin intermediul Proiectului Oameni si Locuri: Casa “Cleopatra Trubeţkoi”; Casa “Dissescu”; Biserica Amzei ; Muzeul Aman; Muzeul George Enescu si Muzeul de Arta Apuseana “Dumitru Minovici”.
Prezentarea Proiectului OAMENI SI LOCURI, cu participarea elevilor Scolii Generale nr. 3 „Nicolae Titulescu” din Bucuresti
In data de 27.04.2015, echipa de sustenabilitate a proiectului Oameni si Locuri a organizat o prezentare a Proiectului Oameni si Locuri, la care au participat elevii Scolii Generale nr. 3 „Nicolae Titulescu” din Bucuresti
In deschidere, a fost prezentat elevilor contextul general in care Primaria Sectorului 1 a elaborat Proiectul Oameni si Locuri.
S-a avut in vedere in principal, realitatea ca, autoritatile reprezentative ale tuturor colectivitatilor locale din lumea intreaga sunt preocupate de promovarea imaginii oraselor lor. Este si cazul Romaniei, prin Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila aprobata prin HG 1460/2008 dar si prin Legea nr. 215/2001 a administratiei locale, unde sunt prevazute obligatii pentru autoritatile locale de a adopta acele masuri necesare pentru promovarea potentialului turistic si cresterea atractivitatii oraselor lor. In acest cadru legislativ Primaria Sectorului 1 a demarat procedura de accesare a unor fonduri structurale prin Programul Operational Regional 2007-2013, in vederea implementarii Proiectului Oameni si Locuri al carui obiectiv rezida in promovarea turistica a 6 (sase) obiective culturale cu inalt potential turistic din Sectorul 1: Casa “Cleopatra Trubeţkoi”; Casa “Dissescu”; Biserica Amzei ; Muzeul Aman; Muzeul George Enescu; Muzeul de Arta Apuseana “Dumitru Minovici”.
In continuare, au fost prezentate elevilor etapele implementarii propriu zise a Proiectului Oameni si Locuri, precum si activitatile specifice acestuia: realizarea portalului web www.oameni-si-locuri.ro; realizarea și distribuirea materialelor de promovare (albume, pliante, fluturași, broșuri,, hărți, cărți poștale, afișe, filme documentare pe dvd-uri etc.); inserții publicitare în presă; difuzarea de spoturi media de promovare pe canalele tv cu acoperire nationala; derularea Campaniei de publicitate outdoor (spoturi pe ecrane publicitare in Bucuresti si alte orase mari ale Romaniei; bannere; panouri statice backlit in Bucuresti si alte orase mari ale Romaniei: Brasov; Sibiu; Iasi; Timisoara).
La finalul intalnirii, elevii Scolii Generale nr. 3 „Nicolae Titulescu” din Bucuresti au vizionat filmul de prezentare a obiectivelor culturale: Casa “Cleopatra Trubeţkoi”; Casa “Dissescu”; Biserica Amzei ; Muzeul Aman; Muzeul George Enescu; Muzeul de Arta Apuseana “Dumitru Minovici”, promovate prin intermediul Proiectului Oameni si Locuri.